Ohjeet

Voit tehdä kokeen kokonaan alusta asti tai muokata olemassa olevaa koetta.


Kokeen muokkaaminen

1. Jos haluat muokata Abitissa olevaa koetta, kirjaudu Abittiin. Etsi haluamasi koe ja paina sen vieressä olevaa "Siirrä koe (.zip)"-painiketta. Uutta koetta tehdessä voit siirtyä suoraan kohtaan 3.

2. Mene Abieditorin sivulle ja paina ylälaidan "Valitse koe"-painiketta. Etsi koe, jota haluat muokata (yleensä Ladatut tiedostot -hakemistossa, jos juuri latasit sen Abitista), valitse se ja paina enter tai klikkaa hyväksymistä. Odota hetki, kun editori lataa kokeen sisällön.

3. Oikean ylälaidan painikkeista voit lisätä uusia tehtäviä. Näitä voi raahata hiirellä tehtävän numeron sisältävästä yläpalkista ja siirtää haluamalleen paikalla kokeeseen sivun vasemmalle puolelle.

4. Sivun oikealla puolella on painikkeet liitteiden ja YO-koe -tyylisten kuuntelutehtävien tiedostojen lisäämiselle. "Valitse..."-painikkeista saat auki tiedostovalitsimen, jolla voit valita liitteiksi haluamasi tiedostot (näitä voi valita useamman kerrallaan maalaamalla tai painamalla CTRL pohjassa ja klikkailemalla). Liitteitä voi upottaa tehtäviin raahaamalla ja, tai poistaa klikkaamalla niitä hiiren oikealla näppäimellä. Kokeen upotettujen liitteiden ominaisuuksia voi säätää tuplaklikkaamalla niitä editorissa, tätä kautta kuvat ja videot voi säätää haluamansa kokoisiksi.

Aukkomonivalinnoissa aukot saa kirjoittamalla __vaihtoehtoA_vaihtoehtoB_vaihtoehtoC_jne__ , vaihtoehdoista ensimmäinen katsotaan oikeaksi. Tekstin saa muunnettua aukoiksi ja toisinpäin painamalla editorin näppäintä, tai näppäinyhdistelmällä CTRL + ENTER, aukot näkyvät kuitenkin kokeessa normaalisti riippumatta siitä, jättikö ne tekstiksi vai ei.

Tehtävien kopiointi tapahtuu avaamalla tehtävän editori ja klikkaamalla sen työkalurivistön oikeassa alakulmassa olevaa kopiontinäppäintä, tämän jälkeen sivupalkin "Tuo kopio"-painikeella saat luotua tehtävän kopion tehtävätarjottimeen, josta voit raahata sen haluamaasi paikkaan. Myös monivalintatehtävien aliosia voi kopioida näin (jos haluat esim. monta aliosaa, joissa on samat vastausvaihtoehdot, luo ensin yksi ja kopioi sitä). Jos haluat kopioida tehtäviä toisista kokeista, avaa uuteen välilehteen oma Abieditorinsa ja avaa haluamasi koe siellä, voit sitten kopioida tehtävän ja tuoda sen haluamaasi välilehteen.


Kokeen saa tallennettua oikean ylälaidan "Tallenna"-painikkeesta, jolloin se tallentuu kokeen nimellä (ja mahdollisella numeropäätteellä, jos olet tallentanut useamman kerran, tällöin suurin numero on yleensä uusin) .zip-tiedostona. Jos lisäsit kokeeseen liitteitä, selaimesi voi ilmoittaa, että ladattu tiedosto on epätavallinen tms. jolloin selaimesta riippuen täytyy Chromella valita "Säilytä tiedosto" tai Firefoxilla mennä oikean yläkulman "Lataukset"-painikkeen kautta avaamaan tiedosto ensin kerran. Kokeen saa Abittiin painamalla Abitissa "Tuo koe (.zip)"-painiketta ja valitsemalla tallennetun tiedoston.

HUOM. Editori toimii tällä hetkellä varmimmiten Chromella, muilla selaimilla voi ilmetä joitain ongelmia.